onsdag 31 juli 2013

Kompislöpning

Vad tycker ni om att umgås genom att springa tillsammans? För mig är detta något nytt och jag gillar det verkligen! Det blir liksom två saker i ett; träning och umgänge. I dag hade jag dessutom lyxen att springa med Emma som är en bra mycket bättre och mer rutinerad löpare än jag. Hon hjälpte mig att orka mer, hjälpte mig att springa mer effektivt och hon peppade när det behövdes (vilket det definitivt gjorde). Jäklar vad jag behöver någon som pushar mig när det blir jobbigt! Vi körde 10 st 1 min-intervaller med 30 sek vila mellan. Efter 3 st var jag ordentligt trött med med Emmas pepp fixade jag alla 10. Tack Emma för en riktigt bra runda! När vi kom hem körde vi ett tabata-set med armhävningar eftersom Emma yppat att hon var svag i bröstet. Sen tog vi en trädgårdsdusch (i vattenslangen). Så skönt och avsvalkande!

Före rundan

Efter rundan, högröd i ansiktet, som sig bör.

Lite armhävningar på det, tabata.style.

Nackstudie; Emma, ska räta ut nacken och Nellie ska sänka den något.

Det blev sedan en god middag och en massa härligt snack. En ny spring-date är redan bokad nästa vecka. Yes! Då blir det en mil, minst. Oj, jag kom precis på att jag glömt berätta varför löpningen plötsligt blivit så aktuell. Jo, jag har ett lopp i sikte, Lergöksloppet i Ängelholm. 10.2 km är det som gäller. Vilken tid jag satsar på återkommer jag om. Grejen är den att jag sällan eller aldrig har gjort någon satsning på ett visst lopp tidigare. Visst har jag tränat mer eller mindre regelbundet sprungit ett par lopp där jag haft en idé om en tid jag vill springa på, men jag har inte tränat aktivt för att nå en tid som jag inte riktigt trodde var möjlig. Jag har alltså inte tagit mig utanför bekvämlighetszonen. Nu ska det bli ändring på det! Jag ser fram emot att se vad jag klarar av. Vem vill hänga på?

Flygande hälsningar /Nellie

tisdag 30 juli 2013

Tjärö - min favorit

Jag har ju som sagt tillbringat MÅNGA somrar i den Blekingska skärgården och har en solklar favorit, Tjärö. Naturen är vacker, djuren betar fritt och husen är faluröda med vita knutar, helt klart en idyll. Visserligen händer det både ett och annat med ön i dagsläget eftersom den fick ny ägare för ett par år sedan och allt är sannerligen inte positivt. Jag hoppas verkligen att "mitt" Tjärö kommer finnas kvar även i framtiden, den ön är en stor del av min barndom. Jag varnar redan nu för bildmaraton...

Förutom ö-jogging så har vi, eller mest jag, ägnat oss åt lite yoga-posering. Det är verkligen kul att göra det i naturen, på underlag som är allt annat än tillrättalagt. Känslan blir mer äkta och balansen utmanas lite extra. Nu kommer bilderna!

Eftermiddagspromenad på ön

Lill-tjejen på promenad med morfar och Eva 

"Sitta där", speciellt bland stenar och grus.

Söta djur att titta på

Dockan ska också bada!

Övar enarmshandstående. Svårt!

Att jogga här är en fröjd!

Spana in mig i min fina flytväst!


Som den uppmärksamme ser på sista bilden så har vi "koppel" till lill-tjejen. Annars hade hon säkert sprungit rätt ner i vattnet och det undviker vi helst, inte bara av praktiska skäl. Hon lever dock i ovisshet  som tur är för hon hade aldrig gått med på att någon höll henne, hon kan ju själv. :)

Det finns många fler bilder men de smyger jag in vid senare tillfälle. :) Tack för idag, slut för idag!


Flygande hälsningar /Nellie

måndag 29 juli 2013

Skärgårdsliv - på Tärnö

Livet på en familjebåt i skärgården kan vara trist ock tråkigt (om det regnar och man inte kommer överens med sin familj) och alldeles, alldeles underbart. För vår del är det definitivt det senare. Naturen är underbar, det finns inga måsten, det enda vi gör är seglar, äter mat och umgås. Ni kan tro att jag/vi har fotograferat, men vi tar det i rätt ordning och börjar med bilderna från den första ön, Tärnö, från i fredags.

Skärgårdshus


Ungar som badar i skymningen

Solnedgång över stilla hav

Promenad och yoga på varma klippor

Fyren på Tärnö

Flygande hälsningar /Nellie

lördag 27 juli 2013

Ö-jogging

Vi är åter i Blekinge skärgård och som vanligt skiner solen. Vi börjar nog bli lite bortskämda med sol och värme nu, fast i dag fick vi faktiskt lite regn också men det var bara en kort skur och då låg jag nere i båten på siesta med lill-tjejen.

I dag har det blivit två korta sköna joggingturer, en i morse på egen hand och en i eftermiddags tillsammans med maken. Jag gillar verkligen ö-jogging, det är som traillöpning light kan man säga. Vissa sträckor är det visserligen mer "hoppa på stenar" än löpning. Det är just det jag gillar, variationen, det får mig att vilja springa mer, och längre. Efter den första blev det bad men efter tur nummer två fick vi nöja oss med vattenslangsdusch eftersom algblommningen är i full gång och "förstör" badvattnet. Ja ja, man kan väl inte få allt...!


Snart är det dags för kvällsmat, grillat så klart! Kyckling, blomkål, sockerärter och squash. Å en potatissallad. Det ska bli smartigt, nu kurrar det minsann i magen.

Tabata-övningarna ja, det har jag ju glömt av. Jag börjar med en runda (4 min) med en rörlighetsövning t.ex utfall med rotation eller långsamma djupa benböj. Som regel kör jag stora övningar som kräver aktivitet från många olika muskelgrupper på samma gång. Jag varvar övningar med fokus på överkropp och underkropp, och ser till att få in pulshöjning på vissa av dem, vilket oftast blir underkroppsövningarna. I varje pass ser jag till att ha med en övning som aktiverar baksidan på kroppen eftersom vi ofta är svagare där. Jag ska ge fler exempel på övningar när jag är hemma igen och kan använda laptopen istället för mobilen. 

Flygande hälsningar /Nellie

torsdag 25 juli 2013

Självförsörjande

Jag funderar ibland om hur det hade varit att vara självförsörjande på mat, kanske inte på allt med den största delen. Den romantiska sidan av det tilltalar mig mycken men samtidigt förstår jag att det inte är helt enkelt. Speciellt djuren hade jag haft svårt för att sköta och sedan äta. Paradoxen i det hela är att det skulle vara det absolut bästa köttet men jag tror att jag hade haft svårt för att äta "mina egna djur", för starkt känsloband helt enkelt. Jag tror jag håller mig till att odla lite egna grönsaker ett tag till...

Första skörden av squash, de ska vara runda.
En annan sak som också kan gå under kategorin självförsörjande är att vara instruktör, träningen blir självförsörjande kan man säga. Jag tjänar lite pengar på att leda pass och för dem köper jag träningskläder och åker på träningskonvent. Det går på ett ut, ungefär. Men det bästa med att vara instruktör är ändå att inspirera och peppa de som tränar med mig, och som bonus så får jag träna själv, även de dagar då jag inte riktigt känner för att ta mig till gymmet. Tips på tabataövningar kommer snart...

Flygande hälsningar /Nellie

tisdag 23 juli 2013

Ny frisyr

Dagarna är fulla av bad, trädgårdsfix och trevligt umgänge. Nu mera även med ny frisyr. Inget revolutionerande för min del, har haft denna typ av frisyr från och till i ett par år nu, och det är alltid lika härligt när sidohåret ryker. Perfekt strandfrisyr dessutom. Saltvatten är bästa stylingen, naturligt och billigt! :) På tal om naturlig styling. Vad är viktigt för er när ni väljer hud- och hårprodukter?

Kortare igen, så skönt!
Flygande hälsningar /Nellie

lördag 20 juli 2013

Sommarträning

Tränar ni på semestern? Det verkar vara en snackis så här i sommartid där det finns två läger. Det ena menar att semestern är till för att slappa och göra så lite som möjligt. Sen finns det de som ser semestern som en möjlighet att få till mer träning. Men jag undrar, måste det vara antingen eller? Man kan väl göra både och, träna mer och slappa mer!?! Eftersom jag bestämde mig för att leda fler pass på gymmet denna sommar när jag skulle vara långledig så har jag kirrar träningen. Om jag vill ge mig ut på en löprunda också eller hitta på något annat så finns det utrymme för det men jag "behöver" inte. Det känns verkligen bra! Det är super-roligt att köra mina egna pass. Yogan är en bra kontrast till tabatan, de kompletterar varandra och ger min kropp precis vad den vill ha. Styrka, smidighet och självförtroende.

Jag vet, kass kvalitet men detta var den bästa bilden jag lyckades få med mobilen...

I morgon blir det bonusträning när jag ska träffa Emma. Jag ger Emma lite av min yoga och hon ger mig av sin löpning. En bra kombo! Vi avslutar med bad, mat och snack och livet och våra drömmar! Men först ska jag hem och sova en stund. Jag är på väg hem från en helmysig konsert med Jill Johnson i Ängelholm. Vilken tjej/kvinna! Så jordnära, rolig och en fantastisk sångerska (med sjukt snygga ben). Hoppas också att träningsvärken från morgonens pass lägger sig, fast det är nog mer sannolikt att den känns lite mer. Den som lever får se... :)

Flygande hälsningar/ Nellie

onsdag 17 juli 2013

Högtryck

En riktigt härlig sommardag börjar gå mot sitt slut. Vi har badat, slappat och ätit gott och barnen har sprungit och busat i vattenbrynet i flera timmar. Detta är sommar på hög nivå! Jag hade dessutom startat dagen som varje onsdag med ett Tabatapass på gymmet så det var extra skönt att bara slappa resten av dagen. Vattentemperaturen var långt över det vad den brukar, hela 22 graden vid stranden. Det måste vara rekord!

Baywatch nästa...?

Lill-tjejen och kusinen badar

Tar ni kort nu?
Undrar vad morgondagen har att bjuda på? Mer sol och bad kanske?

Flygande hälsningar /Nellie

Glass eller glass?

Jag vet att detta kan låta lite konstigt för många, speciellt så här i sommartider och jag berättar verkligen inte detta för att verka präktig eller duktig, det är bara ett faktum, jag gillar inte glass. Alltså, jag äter glass ibland fast inte vilken glass som helst och bara i små mängder. Det är för sött. Däremot så älskar jag den "glass" jag gör själv här hemma, baserat på banan och avokado istälet för grädde, raw glass helt enkelt! Man kan smaksätta med allt möjligt; hallon, jordgubbar, mango, choklad osv. och lite vanilj är ju alltid gott. Yoghurtglass kan också vara ok, jag såg t.ex. ett recept på basilikaglass som jag vill testa.

Raw hallonglass
Raw hallonglass till 4 pers:

2 frysta och halvtinade bananer
2 - 3 dl frysta hallon
1 - 2 avokado (beroende på storlek)
1 tsk vaniljpulver

Till garnering:
Färska hallon
Rostade och hackade hasselnötter
Raw kakaonibs

Börja med att mixa den halvtinade bananen och frukt/bär tills det har smulats sönder ordentligt. Häll i avokado och vanilj och mixa till en smet. För att undvika att glassen smälter, sluta mixa så snart det har fått glassliknande konsistens. Häll upp i skålar eller glas och garnera. Klart! Snabbt, gott och nyttigt! Observera att om man börjar äta denna glass så kanske man inte gillar vanlig glass lika mycket längre...

Flygande hälsningar /Nellie

söndag 14 juli 2013

Guldkorn på Österlen

Vi har haft toppenbra utflyktsdag här på Österlen. Det var inte riktigt läge för stranden eftersom vädret var lite sisådär, framförallt var det blåsigt. Vi tog därför tillfället i akt och gav oss ut på en utflyktsdag. Vi for till åka ett par sedan tidigare kända guldkord och till ett "nytt" ställe (för oss alltså) som jag länge velat besöka.

Först ut var Gröna butiken på Orelund där det på lite yta finns fullt av grönsaker och annat gott. Den vackra uppläggningen och presentationen gör att jag vill köpa allt! Vi fick med oss en stor korg med lite av varje, allt från tomater och jordgubbar till bröd, korv och gazpacho.

Finfina på Orelund

Dagens andra utflytsmål var det vi inte varit på tidigare, Kafferosteriet på Österlen och som jag så länge sett fram emot att åka till. Det var värt väntan...vilket helmysigt ställe! Snygg inredning, god mat och härlig atmosfär. Vi smakade deras surdegspizza, "pulled pork", två olika kakor och så kaffe såklat! MUMS säger jag bara! De har även ett hotell som jag absolut skulle kunna tänka mig att bo över på. Frukosten sägs vara riktigt bra.

Kafferosteriet på Österlen
Sista anhalten var Mandelmans trädgård. Detta ställe upptäckte vi för rätt många år sedan och sedan dess har det hänt en hel del, om man säger så... Fast det är fortfarande lika härligt att gå omkring bland odlingarna och suga åt sin massa nya idéer och fotografera alla vackra frukter, djur och blommor.

Mandelmanns trädgård
Det har varit en bra dag, helt klart! Österlen har verkligen många guldkorn, dessa är ju bara ett par av alla... Vilka är dina bästa Österlentips?

Flygande hälsningar /Nellie

lördag 13 juli 2013

Bad i Kivik

Efter mina morgonpass och lill-tjejens lunch packade vi bilen och drog till Österlen. Vi hälsar på svärföräldrarna i Kivik i helgen vilket passar utmärkt i denna värme. Eftermiddagen spenderades självklart på stranden. Så skönt! Detta är svensk sommar när den är som bäst! Att sitta och läsa en tidning i eftermiddagssolen när det är så där lagom varmt är helt underbart. Här kommer en bildkavalkad från dagen.

Maja i sin nya "badhatt"

Samlar vatten...

Far och dotter vinkar till mamma

Mammas solglasögon...

Det är kul att hoppa från stenen ner i vattnet

Blivande handbollsspelare?

Flygande hälsningar /Nellie

fredag 12 juli 2013

Yogautmaningen

Nu är yogautmaningen slut, kanske lika bra det eftersom jag känner att jag inte tagit den riktigt på allvar... Visst har jag känt efter oftare vad kroppen behöver just idag och min reflektion är att det räcker med ett par yogaövningar för att höja energin eller komma till ro, beroende på vad som behövs just i stunden. Det jag tar med mig är just att göra ett par övningar då jag känner att kroppen behöver det, istället för att tänka att om jag inte kan köra ett helt pass så är det inte lönt. Det är alltid lönt att göra yoga, även om det "bara" är ett par minuter!

Jag hoppas på att det kan bli fler yogaevent framöver i alla fall, DET är mer min grej än att "tvingas" yoga varje dag. Sara som jag hade utmaningen tillsammans med har definitivt haft sämre förutsättningar än jag men hon har ändå yogat mer, en eloge till Sara och alla er som hängde på. Vad har ni andra för reflektioner av yoga, utmainingen eller ej?



Flygande hälsningar /Nellie

En dag i parken och en på stranden

Sommarvärmen fortsätter här ner i Skåne och vi njuter för fulla drag! Gårdagen bjöd på en heldag i Malmö Folketspark, förutom när det var dags för lunch och fika, då tog vi oss något "off site". Lunch på ekologiska Chez Madame som jag skrivit om tidigare och eftermiddagsfika på Oh la la. Två riktigt bra ställen i närheten av parken. :) Vi avslutade på en filt i skuggan av ett träd i en park. Det var välbehövligt med lite skugga. Jag övade på huvudstående, och vet ni vad, det gick riktigt bra! Två gånger stod jag flera sekunder, med sträckta ben. :) Snart är jag kanke redo för handstående också!?! Det blev min yoga igår, kanske inte helt optimalt, men bättre än inget.

Lunch på Chez Madame

Lek i parken

Fika på Oh la la

Idag har vi spenderat hela dagen på stranden i Lomma. Så härligt! Lill-tjejen gillade att gräva i sanden mer är att doppa tårna, men det spelar ju mindre roll. Hon hade det så bra i den gigantiska sandlådan.

Flygande hälsningar /Nellie

onsdag 10 juli 2013

Bananplättar med jordgubbskräm

Nu har jag också gjort det! Bananpannkakor alltså, eller rättare sagt plättar. Det har ju snackats om detta  "överallt" och om jag ska vara helt ärlig så har jag varit lite skeptisk till att mixtra med traditionella recept som just pannkakor. Men, det visade sig att jag bara behövde lite mer tid att vänja mig vid tanken. Jag är normalt sett av åsikten att pannkakor är en efterrätt, inte kvällsmat och inte mellanål, utan efterrätt. Idag åt jag det till frukost, eller snarare brunch! Ja se så det kan bli... :)

Anledningen till bananplättarna är att jag hade äran att ha underbara Emma på besök. Tjejen som river av långpass i alperna (och då menar jag lååångt) och spöar de flesta när hon ställer upp i ultralopp och terränglopp. En sann inspirationskälla för mig som annars nöjer mig med 5 km! Jag hade i alla fall kört mitt tabatapass på morgonen med en härlig grupp tjejer. Detta blev en riktigt smarrig "second breakfast".
Banaplättar med jordgubbskräm
Bananplättar
ca 20 st (ungefär 4 port)

5 ägg
2 bananer
1 dl mjöl (jag använde kokosmjöl)
1 dl mjölk (jag använde mandelmjölk)
1 tsk äkta vanlijpulver
1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Mixa bananerna till en slät massa
Tillsätt äggen och mjölken och fortsätt mixa
Blanda torra ingredienser och mixa ner dem i smeten
Stek plättarna i olja eller smör.

Jordgubbskräm
Detta recept är baserat på en hallonkräm från Lipstick and low carb

1 liten burk kokosmjölk
1/2 tsk äkta vaniljpulvar
ca 1 dl frukt eller bär
ca 1 tsk agavesirap (alt. honung)

Öppna buken med kokosmjölk UTAN att skaka den. Skeda ur det översta lagret med vitt gojs (kokosgrädde). Försök att inte få med något av kokosvattnet.  Lägg kokosgrädden i en mixer tillsammans med vanilj och bär/frukt. Mixa tills du får en jämn, i detta fallet rosa, grädde.
Klicka krämen på bananplättarna och njut!

ps. kokosvattnet som blir kvar i burken är gott att använda i en smoothie

Flygande hälsningar /Nellie

tisdag 9 juli 2013

Värmebölja med råkost

Värmen har verkligen kommit med besked till Skåne. Så skönt, även om det i dag till och med var för varmt för mig att vistas i solen. Jag är en soldyrkare så det är inte ofta jag söker skugga. Men med förkylning och tryckande värme blev det för mycket även för mig och jag höll mig i skuggan större delen av dagen.

Raw food till lunch

Vad har jag haft för mig de senaste dagarna då? Jo, jag har målat hus (min pappas), vilat, badat (i utomhusbassäng) och testat nya recept. Jag snackade ju om att jag skulle morgonträna nu när jag är ledig. Ehh, hur blev det med det?!? Jag har visserligen morgonpass två dagar i veckan på gymet men de andra dagarna då? Premiären (första och enda men inte sista gången) var i måndags då det blev ett yogapass på altanen i morgonsolen, mest för att ryggen var så stel efter målandet under söndagen. Senare under dagen blev det ytterligare aktivitet då jag och maken passade på att simma ett par längder när vi var på badet. Det var ett tag sedan jag simmade och det kändes minsann i händerna som inte är vana vid att "fösa vatten" på det viset.

När lill-tjejen sov middag tog jag mig tid att bläddra i ett par gamla nummer av tidningen Topphälsa och hittade ett spännande uppslag om raw food. Så idag har det testats raw food-recept, både till lunch och kvällsmat. Så fräscht och så nyttigt och så gott! Jag ska absolut göra en raw food-detox innan sommaren är slut. Fram tills dess testar jag olika recept. Dagens lunch blev zuccinipasta med tomatsås och till kvällsmat serverades det broccoli- och kålsallad med två olika dressingar (avokado/cashew + tomat). Det är faktiskt inte så trist som det låter och det smakar mer än man kan tro, rena smaker.

Zuccinipasta, lätt ångad

Dagens örtskörd

Zuccinipasta med tomatsås - a la raw food
Egentligen tycker jag att det är lite tramsigt att kalla det raw food, för egentligen heter det ju råkost på svenska. Fast när man säger råkost så tänker nog de flesta svenskar på rårivna morötter, typ, och raw food är ju så mycket mer. Jag blir i alla fall bara mer och mer övertygad om att kroppen gillar denna typ av mat. Idag åt jag som sagt raw food både till lunch och kvällsmat, men däremellan blev det ett mellanmål av surdegsbröd med avokado. Jag hade inte alls lika skön känsla i magen efter brödmellanmålet som efter lunchen och kvällsmaten. Jag skulle dock inte kunna tänka mig att "bara" äta raw food, inte ännu i alla fall. Vad tycker ni? Har ni testat något gott recept ni kan tipsa om?

Flygande hälsningar /Nellie

fredag 5 juli 2013

Vitaminer och Bärsås

Vart tog denna dagen vägen? Jo, jag har sovit bort den i hopp om att bota halsont och ovanlig trötthet. Och så har jag ätit mat med massa vitaminer. En nackdel med halsont är att kaffe inte smakar gott, eller det kanske bara är jag som tycker det? Vin är heller ingen hit. Kött är jag heller inte speciellt sugen på. Så det har blivit mestadels frukt och grönt idag. Jag håller tummarna för att alla vitaminer tar kål på basiluskerna under natten!

Lunch - rester från gårdagen + tomat och halloumi

Efterrätt - jordgubbar såklart 

Kvällsmat - fruktsallad

Hasselnötter och hallonsås som "grädde på moset"

Mina tips till en ännu nyttigare och mer mättande fruktsallad är att toppa med hackade nötter (osaltade men gärna rostade) samt en sås av frysta bär. Så här gör du såsen:

Snabb, nyttig och enkel bärsås
  • Tina frysta bär i en kastrull på låg värme
  • Tillsätt kokosolja (ca 1msk till två pers) och rör så oljan smälter
  • Söta med agavesirap eller honung efter tycke och smak
  • Krydda med vaniljpulver, kardemumma, kanel etc (kanske inte allt på en gång...)

Flygande hälsningar /Nellie

torsdag 4 juli 2013

Grillat är godast

Vilken värme vi har haft idag! Nästan lite kvavt, fast ändå skönt. Efter en lång dag med trädgårdsarbete ugnsbakade vi nypotatis och knippmorötter och grillade hamburgare. Det var riktigt gott som omväxling från all sallad vi äter mest hela tiden. Potatisen och morötterna vi hade som tillbehör var Tareq-style, såklart! :)

Ugnsrostad nypotatis och knippmorötter
Nu sitter jag i soffan med en kopp te och försöket mota bort det onda och strama i halsen. Inte ska jag väl bli krasslig nu? Mitt i sommaren?!?

Flygande hälsningar /Nellie

onsdag 3 juli 2013

Sallad och nypotatis

Det är så mycket lättare att äta gott och nyttigt under sommarhalvåret. Eller vad säger ni? Förutom de självklara jordgubbarna så är mina favoriter sallad av olika slag och så nypotatis. Det är grejer det! Man kan variera i det oändliga med färska örter och dressingar, och så lite lax, kyckling eller någon ost till det. Mums! Min basic-dressing består av citron och oliv- eller rapsolja samt lite flingsalt och nymalen svartpeppar alternativt italiensk salladskrydda. Jag provade Ernst citronvinägrette härom dagen, den var också god. Idag lyxade jag till det med snabbsyrad rödlök för det bjöd Tareq på i Slottsträdgården och maken tyckte det var så himla gott. Ernst och Tareq, de är min matidoler för tillfället. Det riktigt lyser i ögonen på dem när de lagar mat, det gillar jag, det känns så passionerat, och genuint.

Nypotatis, syrad rödlök, persilja och citrondressing

Flygande hälsningar /Nellie