fredag 30 januari 2015

Daglig storhet

Jag gav ju mig själv denna boken i julklapp och tänkte börja med den i januari. Det gjorde jag också men det var så mycket förberedelser; målsättningar och aktiviteter att definiera så hela januari har gått till att skriva ner ganska specifikt vad jag vill uppnå under 2015, varför jag vill det och vad som krävs för att göra det. Från och med måndag börjar min första 90-dagars-plan. Varje dag ska jag svara på frågor i boken och följa upp hur jag tar mig mot de mål jag har satt upp för perioden. Nu är det upp till bevis. Jag har bestämt mig för hur jag vill förändra mitt liv,  nu ska det göras också! Inga fler undanflykter eller ursäkter. Nu gäller det! Påminn mig gärna om det om jag börjar komma på andra tankar. Jag önskar dig en skön fredag!


Flygande hälsningar /Nellie

torsdag 29 januari 2015

Fluffiga amerikanska bananplättar

Att man kan göra pannkakor och plättar med banan är ju inte direkt någon nyhet och det finns massvis med olika varianter på recept. Jag har provat att par olika tidigare, kolla här och här, men idag fick jag till de bästa plättarna hittills. Jag gillar när plättarna är fluffiga och dessa är dessutom väldigt lätta att grädda. Alla ni som redan provat liknande recept vet att det kan vara rätt svårt att vända plättarna eller pannkakorna utan att de blir helt mosade och det är ju inte så kul. Detta blev dagens mellis när vi kom hem från förskolan. Mycket trevligt mellanmål.


Amerikanska bananplättar
ca 20 st

2 ägg
2 dl mjöl (jag använde glutenfritt teffmjöl)
2 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1-2 mogna, mosade bananer

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke
Häll i mjölken och vispa ihop till en smet
Tillsätt äggen och den mosade bananen
Grädda plättarna

Till plättarna blandade jag ihop en hallonröra av hallon (jag snabbtinade dem i en kastrull), yoghurt, honung och chiamjöl (för att få lite tjockare konsistens. Har du inte testat chiamjöl så kan jag verkligen rekommendera det. Det är mycket användbart när en vill "tjocka" till något och det går supersnabbt eftersom chiafröna är söndermalda och därmed tar upp vätskan mycket snabbare.



Hallontopping
1-2 port

1 dl yoghurt eller kvarg
1 dl tinade hallon (eller andra bär)
1/2 msk honung eller agave
 ca 1/2 msk chiamjöl
kardemumma

Blandla ihop yoghurt och hallon
Tillsätt honung/agave och kardemumma efter smak
Blanda i chiamjölet och låt stå ett par minuter
(chiafrön går också bra men då tar det lite längre tid innan det tjocknar)



Flygande hälsningar /Nellie

onsdag 28 januari 2015

Today's fly high

Det var ett tag sedan jag reflekterade över alla bra saker som händer på en dag och efter ett par dagar på sjukhuset med lilltjejen så känns det extra bra att fokusera på bra saker.

Svensk sjukvård är fantastisk
Omtänksamhet från vänner och familj
Bebismys
Ny nivå på mammamage-träningen
Testat recept på fruktgodis

Flygande hälsningar /Nellie

tisdag 27 januari 2015

Sömnbrist

Något av det svåraste jag vet är att komma i säng i bra tid, och jag har förstått att jag inte är ensam om det. Jag går vanligtvis och lägger mig mellan 22.30 och 23.30, oftast närmare det senare. Som småbarnsförälder blir det sällan en hel natts kvalitetssömn och definitivt inte nu med en nyfödd och då är det ju ännu viktigare att se till att få så mycket sammanhängande sömn som möjligt. Innan jag fick barn trodde jag lite naivt att jag skulle klara nätterna bra eftersom jag var van vid rätt få timmars sömn, men det visade sig att jag hade helt fel. Få timmar är ok, men inte när de timmarna blir upphackade med uppvaknande stup i kvarten (eller i timmen).

Efter en natt med mycket bebisgnök (eller vad man nu ska kalla det) så känner jag mig minst sagt överkörd av tåget. Jag reflekterar också över min reaktion under natten då jag beordrade min 4 v gamla lilla tjej att vara tyst, efter att ha stigit ur sängen var tionde minut under  1 1/2 timme. Som om det skulle hjälpa!? Jag förstår verkligen att sömnbrist funkar bra som tortyrmetod.

Hoppas du har sovit gott i natt!


Flygande hälsningar /Nellie

söndag 25 januari 2015

Mina mindre charmiga egenskaper

Mia startade det hela och många har hängt på. Jag pratar om att dela med sig av sina mindre charmiga sidor (och inte bara berätta hur grym man är, vilket vi såklart också ska göra). Jag tycker nog att jag redan berättar både om sådant som jag är stolt över och sådant som jag kanske helst inte vill erkänna att gör, säger och tycker. Men jag tar ändå tillfället i akt att reflektera över mina minera charmiga egenskaper, det kan ju vara bra att påminna sig om dem lite då och då. Många av dem har jag absolut utvecklat till det bättre, men det finns där fortfarande även om de numera inte visar sig riktigt lika ofta (hoppas jag).

Jag är otålig och blir irriterad på människor som jag tycker är (onödigt) långsamma. 

Jag lagar helst mat själv eftersom jag tror att ingen annan kan göra det lika bra, förutom att skala grönsaker och putsa köttet (för det vill jag helst slippa). Jessica, vi kanske skulle laga mat ihop någon gång? 

Jag väntar in i det sista med saker och blir onödigt stressad (läs otålig och irriterad) när det kör ihop sig. Fast precis som Sara lyckas jag nästan alltid få till det i tid på något magiskt sätt.

Jag är perfektionist och driver mig själv för långt för att det ska bli precis så som jag vill, fast det egentligen inte spelar så stor roll. Inget "good enough" här inte.

Jag är sjukt oallmänbildad. Gillar varken att titta på nyheterna eller att läsa tidningen. Det mest jag vet har jag läst på Facebook. Elin, jag utmanar dig i TP.

Flygande hälsningar /Nellie

lördag 24 januari 2015

Mammaträning

Mamma mage-träningen går bra och jag har snart avancerat till nivå 2. Om det är kul? Verkligen inte! Idag avslutade jag med ett gäng armhävningar bara för att det skulle "kännas" att jag hade tränat. Men jag ska fortsätta i sakta mak med promenader och mammamage-träning men det är snart dags att lägga till mer styrketräning. Snart.

Vad jag skulle kunna göra är att yoga men det gör jag inte. Jag har helt kommit av mig. Varje dag tänker jag att idag ska jag rulla ut mattan men sen blir det inte av. Varför? Jag vet inte riktigt, jag vet ju att det hade varit bra för mig. Men det kanske ger sig tids nog. Hoppas det.


Flygande hälsningar /Nellie

fredag 23 januari 2015

Modern bearnaise

I höstas testade vi en vegetarisk matkasse men efter två veckor med evinnerligt hackande så sade vi upp den prenumerationen. Nu är det dags att prova en annan variant och då blev det Linas inspirationskasse. Vi har nu lagat alla tre rätterna och jag måste säga att jag är imponerad av nytänkandet och kreativiteten (och det är inte så ofta jag är det!). :)

Först ut var en asiatisk laxrätt med rispannkaka, sen en wrap med kyckling a la club sandwich och ikväll blev det flankstek med supergod rotfruktsbea. Ja ni hör ju, lite annorlunda utan att blir krångligt. Just rotfruktsbean är helt genialisk måste jag säga. Här kommer receptet:

Rotfruktsbearnaise
4 port som sås alt. 2 port som tillbehör

100 g morot
100 g palsternacka
45 g smör
1/2 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk torkad dragon
2 krm salt

Koka mjuka morot och palsternacka i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och lägg i en mixerbunke.
Tillsätt smör, vatten, vinäger, dragon och salt och mixa slät.


Flygande hälsningar /Nellie

torsdag 22 januari 2015

Yoga games Göteborg

Yoga games arrangeras av Skandinaviens största yogaarrangör The Nordic Yoga Conference. Förutom konvent i Göteborg och Stockholm så har de yogaresor till New York och Frankrike. Jag drömmer ju om att åka på en yogaresa till Bali men New York hade inte varit fel det heller!

Jag har länge sneglat på Yoga games konventet i Stockholm men inte riktigt tyckt att jag varit tillräckligt mycket yogi för att åka dit. Vilket trams! Så den 24-26 april drar familjen till Göteborg och kombinerar yoga med kompisträff och ett besök på Liseberg. Det ska bli så spännande!

Vill du hänga med? Ange koden globalyogaNellie så får du 300 kr i rabatt när du bokar biljett till både lördag och söndag. Ju tidigare du bokar desto billigare är det. :)


Flygande hälsningar /Nellie

måndag 19 januari 2015

En vissen dag

De nya rutinerna med gröten dissades totalt av den stora tjejen och morgon var allt annat är lugn och trivsam. Jisses vilken vilja den tjejen har! (jag undrar vem hon fått det ifrån?!?) Efter mycket tjat, skrik och lirkande så traskade vi i alla fall iväg not förskolan men när vi kommit ungefär halvvägs så blev hon ledsen igen och när hon sa att hon ville gå hem så brast det för mig också så vi vände om, gick hem och kröp upp i soffan istället. Det är inte helt lätt det här att se till att båda barnen med väldigt olika behov har det bra.

Denna dag började alltså inte så bra och jag kände mig rätt vissen hela förmiddagen. Vändpunkten kom när jag fick ett väldigt omtänksamt SMS från grannen med en inbjudan om att följa med på gympa ikväll. Jag svarade självklart JA och började genast se fram emot att komma iväg en stund och flörta lite med både musklerna och flåset. Jag ska erkänna att jag inte är jätteförtjust i traditionella gympapass men just nu är det helt rätt för mig. Det var inte så roligt att jag rycktes med och tog i för mycket och jag bytte enkelt ut alla sit-ups och plankor mot mamma-mage-övningar. Bra där Nellie! Det var så skönt att svettas och jag vill definitivt göra det igen. Snart. Träning är helt klart bästa sättet att vända en vissen dag!
 

Flygande hälsningar /Nellie

söndag 18 januari 2015

Nya rutiner

Imorgon måndag börjar mammaledigheten på riktigt då maken börjar jobba igen. Vi fick ju en riktig lyxig start tillsammans eftersom lill-tjejen (den nya bebisen alltså) föddes på juldagen. Först julledighet och därefter de 10 pappadagarna, vilket innebär att vi har varit hemma tillsammans i hela 4 veckor. Ja sa ju att det var lyxigt! :)

Så imorgon ska jag alltså få till frukost, påklädning (av mig själv och två barn) och lämning på förskolan på egen hand. Då gäller det att förbereda sig väl och att ha en plan för de nya rutinerna. Barn gillar ju rutiner. Men så finns det ju en del som inte riktigt går att planera, den lilla tjejens mat och sov-klocka.Normalt sett äter vi havregrynsgröt till frukost med den ska ju koka och behöver passas så för att minimera de momenten tänkte jag prova med "over night oats" istället. Jag håller tummarna det gillas av hela familjen. Här finns det recept som jag använt tidigare. Nu tänkte jag prova en ny variant (såklart!).


Flygande hälsningar /Nellie

lördag 17 januari 2015

Balanserade chokladbollar

Till kalaset förra helgen gjorde jag balanserade chokladbollar, till hälften traditionella bollar och till hälften nyttiga rawbollar. De blev så sjukt goda! Självklart delar jag receptet med er.



Balanserade chokladbollar
ca 25 st

50 g smör
50 g kokosolja
1 dl socker
6 färska dadlar
3 dl havregryn
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
3 msk kallt kaffe
kokos att rulla bollarna i

Smält smöret och kokosoljan
Mixa havregrynen
Mixa dadlarna med en skvätt vatten 
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke
Ställ svalt en stund
Forma bollar och rulla dem i kokos


Flygande hälsningar /Nellie

torsdag 15 januari 2015

Lindex sport

Det är ju knappast någon nyhet att olika klädmärken satsar på sportkläder men nu har Lindex tagit det till nästa nivå men snygga kläder som kan användas både till sport och till vardags. Me like! Jag har helt och hållet kärat ner mig i mönstret på deras nya sportkollektion. Jag har siktat in mig på tightsen och parkasen i alla fall.
Överst:  Sportparkas och Träningstights
Nederst: Hoodtröja och Sporttop

Flygande hälsningar /Nellie


onsdag 14 januari 2015

Vår vackra natur

Något av det bästa jag vet är att vara ute i naturen. Antingen med familjen på en utflykt, på en löprunda på någon smal stig eller på en längre vandring. Vi bor intill ett stort friluftsområde där det finns ett antal motionsslingor, fina grillplatser och en härlig naturlekplats och nu för tiden blir det oftast familjeutflykt till just lekplatsen, helst med en god matsäck och lite ved så vi kan grilla korv.

Ibland glömmer jag bort vilken oerhört vacker natur vi har i vårt land, hela vägen från norr till söder om än av ganska olika karaktär. De senaste veckorna har jag varit rätt trött på vädret här i Skåne och jag drömmer mig allt som oftast bort antingen till snöklädda berg eller till ett varm och soligt land. Det är ju inte vidare charmigt med regn från sidan och riktigt grådaskigt väder men en får göra det bästa av det. Det finns ju inget dåligt väder, bara dåliga kläder, eller hur?!?


Flygande hälsningar /Nellie

måndag 12 januari 2015

Liten blir stor

Med en ny familjemedlem här hemma är vi helt ur våra vanliga rutiner och den numera stora tjejen har haft lite svårt med anpassningen till de nya familjeförhålladerna. Igår var det i alla fall hennes dag, hennes 3-årsdag. Vi bakade tågtårta och chokladbollar, och så gjorde vi frukspett och grönsaksspett till kalaset. Det är ju bra att ha något mer än kakor och sötsaker eller hur?


Det var bara 4 barn på kalaset (och dubbelt så många vuxna) men ändå verkade det som om en hel förskoleklass härjat runt i vardagsrummet. Är det kalas så är det!

Flygande hälsningar /Nellie

söndag 11 januari 2015

Yoga med barn

När jag var barn så yogade jag tillsammans med min mamma. Ja, hon var tidig med mycket min mamma, lite före sin tid kan man säga. Då fanns det inga yogastudios eller videotjänster på nätet. Inte ens internet fanns. Jag minns att vi hade en bok som hette något i stil med "Yoga tillsammans" eller "Yogan med barn". Synd att vi inte har den kvar längre.


Hittills har jag inte yogat särskilt mycket tillsammans med min dotter. Det har endast hänt vid enstaka tillfällen då hon velat vara med när jag gjort min morgonyoga i vardagsrummet. Men nu har jag fått möjlighet att prova Family yoga som är en relativt ny tjänst och bland annat erbjuder yogavideos speciellt för barn. Dottern var genast med på noterna och ville titta på fler och fler yogafilmer. Det var verkligen mysigt att vara tillsammans på mattan, och det var väldigt opretentiös yoga. Vi kommer absolut att göra det igen!


Flygande hälsningar /Nellie

fredag 9 januari 2015

Min fantastiska kropp!

Efter en andra graviditet och förlossning så är jag mycket fascinerad av kroppen och allt den klarar av. Min kropp har tagit mig igenom två graviditeter i princip helt obehindrat så när som på den sista veckan då jag började pusta lite när jag skulle knyta skorna. Jag har klarat av två förlossningar utan större komplikationer med endast mindre känningar efteråt. Och redan nu, två veckor efter den senaste förlossningen känner jag mig stark, även om jag saknar mycket av styrkan jag haft tidigare. Inte helt logiskt, jag vet.

Det mest slående förändringen är nog ändå synen på min kropp. Jag älskar den precis som den är! Visst har den lite mer fluff än vanligt och nej jag kan inte ha mina vanliga byxor och i ärlighetens namn är jag inte helt bekväm med det, men jag tycker ändå att min kropp är helt fantastisk. Kroppen är så mycket mer än hur den ser ut, det är min stora insikt!


Passande nog så såg jag att YOGAMOM365 denna månad uppmärksammar just det här om att älska sin mammakropp.

Flygande hälsningar /Nellie

onsdag 7 januari 2015

Snickersbrownie

Ibland går jag helt bananas i köket och mixtrar hej vilt med olika recept. Senast så började det med att jag skulle testa att göra snickerskakor á la Hanna. Men jag ville ha den lite mer "kakig" så jag mixade ihop en smet till bottendelen som visade sig smaka typ som en brownie, och så var snickersbrownien född. Sött och chokladigt i kombination med nötig crunch och lite salt. Perfekt!

Detta är en läcker lite godbit till förmiddags- och/eller eftermiddagskaffet. Den och mjuk och len och smälter i munnen samtidigt som den har lite substans i bottendelen tack vare chokladbrownien.


Snickers-brownie
ca 20 bitar

Browniebottnen
2 dl mandelmjöl
10 färska dadlar
4-6 msk kakao
2 msk kokosolja
2-4 msk vatten

Mixa dadlar, kokosolja och hälften av vattnet till en krämig smet.
Blanda ihop med resterande ingredienser och tillsätt ev. vatten.
Smeten ska hålla ihop utan att vara för kletig.
Lägg plastfolie i en lagon stor form och häll i browniesmeten.
Ställ i frysen.

Snickerstoppingen
4 msk jordnötssmör
2 msk kokosolja
1 msk honung alt. agave

Smält alla ingredienser försiktigt, helst i vattenbad.
Bred ut över den kalla browniebotten.
Ställ in i frysen igen.

Lyft ur kakan ut formen och skär i lagom stora bitar. 
Jag föredrar när de är ganska små.
Förvara i en burk i kylen.


Flygande hälsningar /Nellie

lördag 3 januari 2015

Daily greatness

Det satt långt inne men nu är den här, min alldeles egen Daily grateness journal. Den ska följa med mig under hela 2015 och jag hoppas att den ska hjälpa mig att vara tydlig med vad jag vill, vad som verkligen är viktigt för mig och att hålla mig på rätt kurs. När jag ändå skulle beställa denna bok så passade jag på att beställa lite fler saker som jag trånat efter länge, jag fick bli min nyårspresent till mig själv. Jag köpte ett bolster, två yogaklossar och en akupressurboll, allt från yogagrossisten. Så nu är jag ordentligt kittad för alla typer av yoga. Jag kommer börja med yinyoga på Yogobe tills jag känner att kroppen är redo för mer dynamisk yoga. 2015 kommer bli yogans år.


Flygande hälsningar /Nellie

torsdag 1 januari 2015

Julhelgen

Tänk vad mycket händer under julenhelgen. För oss blev årets sista veckan minst sagt händelserik.

Det har varit julfirande med tomte, julklappar och god julmat tillsammans med familjen.


En ny familjemedlem såg dagens ljus (självklart årets absoluta höjdpunkt)


Vi har lekt i vinterns första snö.


Flygande hälsningar /Nellie